5 dagen ijsklimmen in het Lüsenstal

Sat, 02/28/2009 - 19:03 - vincent

DSCN3126Na het Maltatal was het nu tijd om het ijs in het Lusenstal onveilig te maken. Met drie andere klimmers die ik vorig jaar met de ijsklimcursus heb leren kennen hebben we een week in het Lusenstal watervallen beklommen. Het was een lastige week voor het ijsklimmen. Het was aan de warme kant en er viel veel sneeuw. Deze combinatie maakt het beklimmen van een groot aantal watervallen in het Lusenstal extra gevaarlijk door het sterk toenemende lawine gevaar.Na vorig jaar hadden we het gevoel dat er nog wel wat te leren was op het gebied van waterval klimmen en hebben we besloten om een van de gidsen van vorig jaar voor een week te boeken. Dit bleek achteraf een hele goede keuze want we hebben veel geleerd over lawine gevaren en we hebben ook nog veel geleerd over het ijsklimmen en de de benodigde zeker methoden en de standplaatsen in ijs.Ik heb de afgelopen week niet heel erg moeilijke watervallen voorgeklommen. Het moeilijkste was een 30 meter lange wi4. Dit ging erg gemakkelijk wat wel weer veel vertrouwen geeft voor volgend jaar. We hebben nog wel moeilijke watervallen geklommen maar dan met toprope. Ik heb een aantal mixed routes geklommen en een wi6 en een aantal wi5 pilaren. De mixed routes gaan steeds lekkerder en ik heb al deze routes op 1 na zonder bloks of vallen kunnen klimmen. Naast korte moeilijke routes hebben we ook nog een mooie lange tour gemaakt. We hebben "Tomb Raider" beklommen een 240 meter lange waterval met als laatste lengte een 30 meter lange wi4. De rest van de route is ongeveer wi3.