Succesvolle start!

Tue, 07/24/2012 - 17:25 - Basecamp

Het is even stil geweest, maar dat is omdat we aan het klimmen zijn geweest! En met succes. Enkele dagen terug stonden Elly van der Plas en Bas van der Smeede op de top van de Pumarinri (5465m). Ze probeerden eerst via de zuidwand (60 graden sneeuw) een weg naar de top te vinden. Bas en Elly trokken de trukendoos open om de steile en poedersneeuwachtige randspleet te overwinnen. 30 meter onder de topgraat moesten ze helaas toch omkeren omdat ze geen betrouwbare zekerpunten konden maken. Uiteindelijk hebben ze via de normaalweg toch de top kunnen bereiken.
Op dezelfde dag klommen Saskia van der Smeede en Bas Visscher op de Pucaccacca (4970m). Ze klommen via een prominente peiler naar de top. Met mooi graniet, waar af en toe leuke klimpassages bij zaten. Tijdens de klim hadden ze het idee dat het om een eerstbeklimming van de route ging, maar toen ze op de top aankwamen stond er al een grote steenman. Bas en Saskia zijn daarom niet zeker of hun route al een keer gedaan is en of ze over een eerstbeklimming mogen spreken. Maar er zijn vele mogelijkheden om op de top te komen, dus er bestaat een goede kans dat het om een nieuwe route gaat. Ze hebben hem de naam Duo Burros gegeven, met als waardering D, 600m, IV+.
Na een rustdag is gisteren het voltallige team op gegaan naar de Cuyoc (5550m). We hadden ons oog laten vallen op de oostwand. Na een lastige aanloop via steil gruis en blokkenterrein zijn we via een logische lijn door de rotsen geklommen. Zeer goed graniet met goede mogelijkheden om het klimmen af te zekeren. Hier en daar enkele vierdegraads passages, met de crux vermoedelijk op IV+. De hoogte laat zich nog steeds aardig voelen, dus we hebben ons nog niet aan grotere moeilijkheden gewaagd. Na een aantal lengtes uitzekeren hebben we het touw weggedaan en zijn we via vermoeiend gruisterrein omhoog gesoleerd. De laatste 100m hebben we nog de stijgijzers en een ijsbijl erbij gepakt. Wat een goed gevoel om met zijn vijven op de top te kunnen staan! Prachtig uitzicht over de Cordillera Huayhuash. De afdaling was echter zeker niet eenvoudig. In slechte rots hebben we eental abseils gemaakt. Net voor het donker werd stonden we weer aan de voet van de berg. Wat volgde was een lange afdaling in het donker naar het basiskamp, waar onze kok Martin gelukkig snel een lekkere maaltijd uit de hoge hoed wist te toveren. De route hebben we D, IV+, 50 graden firn gewaardeerd en we hebben de route Bambino gedoopt.
Vandaag hebben we een rustdag en gaan we zo richting de Aqua Thermal. Geloof het of niet, maar we hebben op een half uur lopen van basiskamp een zwembad met heerlijk verwarmd water.
Tot slot nog een bericht aan het thuisfront. We hebben matig bereik met de satteliettelefoon dus hierdoor kan eventuele communicatie gebrekkig verlopen.

Groeten van het expeditieteam!