Terug in basecamp

Fri, 08/09/2013 - 11:55 - Basecamp

Eindelijk hebben we onze wand gezien! Drie dagen geleden zijn we volbepakt vertrokken om ons ABC aan te leggen onder aan onze Great Walls of China. Na een zware dag lopen hebben we niet heel ver van de col (die ons van de wanden scheidt) onze tenten opgezet om de nacht door te brengen. Doordat de col vrij hoog ligt (4900m) en we heel veel materiaal mee hadden was het de volgende dag hard werken naar boven. Alles is hier enorm ver lopen. Maar daar lagen ze dan eindelijk onze wanden! Na bijna 2 weken waren ze eindelijk in zicht. Het belooft geen makkelijke beklimming te worden. Na de col moesten we nog een gletsjer oversteken met enorme scheuren, maar uiteindelijk hebben we ons ABC op kunnen zetten. De wanden zien er erg indrukwekkend uit, en door de drastische weer omslagen in dit gebied, wordt het nog een hele opgave om ze te beklimmen. Gelukkig hebben we een port-a-ledge mee, waardoor we in de wand kunnen schuilen als het weer omslaat.
Dat het weer snel om kan slaan bleek al snel weer. Diezelfde avond brak de hemel open, en heeft het de hele nacht gesneeuwd en geonweerd. De volgende ochtend waren onze tenten bedekt onder 15cm sneeuw. Even leek het erop dat we de hele dag in onze tenten moesten blijven. Dat was geen pretje geweest, omdat die tenten vrij klein zijn (ongeveer 2m lang bij 1.2m breed voor 2 personen inclusief materiaal). Koken is ook een hele opgave. Even later klaarde het gelukkig op, en besloten we te proberen de rest van ons materiaal, wat nog aan de andere kant col ligt, over te halen. Al snel bleek dat dat niet haalbaar was. De gletsjer waarop de scheuren de dag ervoor nog goed zichtbaar waren, was bedekt met een flinke pak sneeuw. Dat maakte het aardig spannend om over te steken. Toen we eenmaal bij onze spullen op de gletsjer aangekomen waren, was het wel duidelijk dat het niet haalbaar was om met zulke hoeveelheden sneeuw (nieuwe en nog oude) terug naar ABC te gaan. Daarom besloten we terug te gaan naar ons basiscamp, om daar lekker uit te rusten.
Morgenochtend vertekken we weer naar ABC. We nemen weer genoeg eten mee en als het weer het toelaat (misschien wel onze enige) poging te gaan doen!