3 mislukte pogingen en de top

Sun, 08/18/2013 - 14:37 - Basecamp

Goed nieuws! We hebben de top van de 'Great Wall of China' bereikt en we zijn weer veilig terug in het basiskamp. Een korte samenvatting van onze belevenissen. Komende dagen volgen er meer gedetailleerde verslagen.

Ongeveer een week geleden zijn we zwaar bepakt richting ABC vertrokken. Het was best een beproeving om 10 uur achter elkaar met haulbags van circa 30 kilo te sjouwen, dus we kwamen vermoeid aan in ons kamp. Onze mini-tentjes stonden al opgezet van onze eerdere trip naar ABC in de buurt van de wand. Nu was het alleen nog een kwestie van goed weer afwachten. Maar ons het geduld werd wel op de proef gesteld. De eerste dagen ging het elke nacht regenen of sneeuwen. De steile rotswand werd telkens bedekt onder een witte laag. Pas overdag klaarde het een beetje op. De drie teams hebben tijdens de droge uurtjes het eerste stuk van hun route verkend en wat spullen gedumpt. Het was wachten op het moment dat de steile rotswand droog zou worden.

Na 3 dagen wachten leek het weer eindelijk te stabiliseren. Het team van Vincent van Beek en Bas vd Ploeg koos een lijn op de linkerkant van de wand. Bas Visscher en Vincent Perrin kozen voor een lijn door de centrale wand. Bas en Saskia van der Smeede zaten niet ver van hun vandaan. Voor Saskia en Bas S begon de beklimming voorspoedig. Maar na een paar lengtes klimmen viel er een stuk rots van boven op Saskia haar rug. Gelukkig niet al te ernstig, maar verder klimmen was niet mogelijk. Voor Bas V en Vincent P eindigde de beklimming niet veel later. De gekozen lijn bleek erg heftig en er viel best veel rommel naar beneden. Boven hen torende een eindeloos steile wand uit. Al het artificiele klimmen zou te veel tijd in beslag nemen.

De hoop was nu gevestigd op Bas P en Vincent B. Na een nacht in de portaledge gingen ze de volgende dag vol goede moed verder. De rest van het team keek bij stralend weer toe hoe zij zich naar boven werkten. Zou het niet mogelijk zijn om toch de top te halen? Helemaal rechts op de wand zagen ze een lijn via sneeuw en ijs. Saskia had helaas nog te veel pijn in haar rug om mee te gaan. Bas S, Bas V en Vincent P bereikten na een lange dag klimmen de top van de Great Wall of China. Het klimmen bleek uitdagender dan verwacht, maar het is een mooie route geworden. De route heet 'Double Trouble' en krijgt een waardering van TD-, AI4, 800 klimmeters.

Toen ze eenmaal terug waren in het basiskamp bleek dat Bas P en Vincent B ook uit de wand waren teruggekeerd. Zonder succes helaas, want de beklimming zou te veel tijd in beslag nemen voor de hoeveelheid water en voedsel die ze mee hadden. Geen beklimming van de steile oostwand in bigwall stijl dus, wel een beklimming in alpiene stijl.

Gisteren zijn we in een lange dag teruggelopen naar basiskamp. Komende dagen zullen we besteden aan uitrusten en ons laatste materiaal ophalen.